Luk
Sådan bør du gøre når båden skal overvintre i vandet!
Tips og råd/ Bådpleje og vedligeholdelse

Sådan bør du gøre når båden skal overvintre i vandet!

Har du planer om at lade din båd overvintre i vandet?

Tænker du at lade din båd overvintre i vandet i denne vinter? Der kan være mange forskellige årsager til at man lader sin båd overvintre i vandet. Sejlsæsonen behøver ikke at slutte bare fordi det bliver koldt i vejret, og der er desuden mange mennesker der ikke vil have besværet med at løfte båden på land når sæsonen slutter. Bestemmer du dig for at lade båden ligge i vandet, så er der en del ting du bør overveje, ellers kan du risikere at noget går galt.

Nedenfor har vi forsøgt at lave en liste med gode råd og tips som du bør overveje for at forberede båden inden efteråret og hårdt vintervejr trækker ind over landet. Vi håber den er til hjælp og vil gavne din overvintring i vandet.

Held og lykke!

Nye kraftige fortøjninger

Tænk på at tovværket slides af UV-lys, saltvand, og almindelig belastning. Når efterår - og vinterstormene trækker ind over landet er det vigtigt at båden ligger sikkert fortøjret ved broen. Fortøjningen er vigtig, så brug gerne dobbelte fortøjninger med rykdæmpere og forhal godt ud fra broen så der er god afstand til bro, havnepiller etc. Gå gerne op i størrelse på dine fortøjninger (en tykkere dimension) så man er sikker på at den holder til hård belastning. Klargør fortøjningerne tidligt på efteråret, for kommer det rigtigt hårde vejr så er det næsten umuligt. I linket her viser vi vores fortøjninger: fortøjninger.

Undgå fugt i båden

Båden bliver nemt rigtig fugtigt, og der kan let dannes skimmelsvamp og dårlig lugt i båden. Fordel gerne nogle ”torrboller” rundt omkring i båden, så slipper du også for mug og kondens. Kondens kan ødelægge både elektronik og finer.
Sæt tørbollerne så de ikke vælter og åben alle skabe så der kan komme rigeligt ventilation. Det vand som tørbollerne opsamler er naturligvis vældig saltet og det er altså ikke godt at få alle mulige steder på båden.

Beskyt motoren mod frost

Det er vigtigt at konservere / frostbeskytte motoren. Brug Anti-Freeze og blå glykol. Dette hjælper til at beskytte motoren mod korrosion og skader der opstår ved frostgrader. Kontrollér med din motorproducent hvordan du skal gøre med din akkurat din motor (du kan også læse en general guide til motorkonservering her >>). Skift både olie og oliefilter på motoren. Tøm / udskift vandudskillerfilteret så det ikke fryser itu. Byt desuden zinkanoder.

Konserver brændstoffet

Står brændstoffet stille for længe kan der opstå dieselpest og kondens. Brug Starbrites tilsætning eller Bioprotect 2, så får du ikke problemer med motoren når den skal startes op igen til den nye sæson.

Beskyt skrog gennemføringer mod frosten

Alle gennemføringer bør beskyttes mod frost da de ellers kan sprække ved isdannelse. Luk søventilen og fjern slangen. Hæld herefter lidt Anti-Freeze fra Starbrite ned i ventilen og monter slangen igen bagefter.

Tøm varmtvandsbeholderen

En klassisk fejl ved overvintring i vandet er at man glemmer at tømme varmvandsvarmeren og så må man købe en ny til foråret da den ofte frostsprænges. Tøm den for vand og åben alle ventiler så vandet kan løbe ud. Lad ventilerne stå åbne. Tag kontakten ud, så den ikke starter ved en fejltagelse. Hvis der er en zinkanode i beholderen, kan du udskifte denne når nu du allerede er i gang. Er varmtvandsbeholderen slidt og færdig, så skift den - det er nemlig et godt vinterprojekt.

Tøm vandtank og septiktank

Pump alt vandet ud af vandtanken, og lad dækslet stå let åben så det kan tørre helt ud. Tøm toilettanken på havnens tømmestation, skyl tanken igennem med produktet Transclean som afhjælper mod urinsten.

Konserver toilettet

For at undgå at toilettet skal fryse til hælder du en lille smule grøn glykol eller Anti-Freeze i toiletskålen. Brug ikke andre kemikalier eller alm. blå glykol da det kan skade pakninger og slanger, rens gerne af med Transclean der modvirker urinsten i slanger, tank og pakninger.

Tøm båden for vand 

Tør alt vand op i kølsvinet, så båden er så tør og ren som muligt. Åben alle luger og skab så luften kan passere frit. Brug evt. BilgeCleaner til at afrense olie og skidt.

Hynder, tekstiler sejl og sprayhood mm.

Alt der er lavet af organiske materialer såsom hynder, dyner, sejl og sprayhood mm. bør opbevares tørt om vinteren. Afmonter derfor disse og tag dem med hjem i varmen.

Oplad batterier

Sørg for at alle batterier er fuldt opladede og slå derefter hovedstrømsafbryderen fra. Quick og CTEK har gode batteriladere til dette formål. Batterier må gerne stå koldt, men de skal være fuldt opladt. Du kan kontrollere batterispændingen ved jævne mellemrum henover vinteren. Et fuldt opladt bly/syrebatteri skal holde en hvilespænding på 12,7 Volt.

Vask båden

Brug en blød bådvaskebørste og et bådrengøringsmiddel, f.eks. Abnet.

Overdæk båden

Har du mulighed, så overdæk båden med en presenning, den har godt af en pause fra vind og vejr. Sørg for at presenningen sidder godt fast og benyt evt. et presenningstativ så båden bliver ventileret.

Flyt båden

Havnen er ofte tom om vinteren, så kan du finde det bedste sted i havnen hvor der er mest læ og båden er mindre udsat af vind, vejr og bølger. Læg båden med fortøjninger så den er langt fra broen og fortøjningstolper.

Kraftig sø

Sørg for at ting i båden ikke kan vælte rundt hvis båden udsættes for høj sø i vintermånederne.

Isfrit vand

Is kan skade båden. Isen kan presse skroget og det kan føre til store og meget seriøse skader, isen kan også ødelægge pæle og broer hvor båden er fortøjret til. Skulle vi blive ramt af isvinter er den bedste løsning en De-Icer fra Kasco der holder det isfrit omkring båden eller broen.

Tilsyn

Selv om man har overholdt alt på listen til punkt og prikke, betyder det ikke at man blot kan glemme båden og komme tilbage til foråret. Det er vigtigt at tilse båden regelmæssigt! Share |

Login
Er du tidligere forhandler hos Watski, skal du nu logge ind på www.nautec.dk