Hvad er et fribord? Fribordet er betegnelsen for den del af båden- eller skibssiden, der stikker op over vandoverfladen. Det yderste lag af af fribordet på de fleste moderne glasfiberbåde er lavet af gelcoat. Gelcoaten bekskytter din båd mod vind og vejr. Dog påvirker det maritime miljø gelcoaten, og den nedbrydes langsomt. Moderne gelcoat er ikke lige så stærkt som i gamle dage, og jo mørkere farven er, desto hurtigere nedbrydes den af UV-stråling.
Hvis din gelcoat er helt træt og færdig, kan man vandslibe den for at få farven frem igen. Det er desværre en destruktiv handling, da man fjerner den "døde gelcoat", som svarer til at fjerne det øverste lag. Du kan anvende et vandslibningskit til at få farven tilbage igen.
Gelcoaten skal beskytte båden mod vejr og vind. Desværre er solens UV-stråler hårde ved gelcoaten, og den bliver langsomt nedbrudt.
Vi kan dog gøre meget for at give gelcoaten de bedste betingelser for at holde solens ødelæggende virkning stangen. En årlig polering og efterfølgende voksbehandling er det bedste værktøj, vi kan tage i brug for at forlænge gelcoatens levetid.
Og så er der en stor tilfredsstillelse i at se et beskidt og mat fribord komme til live igen, så det står knivskarpt.
Hvis du hvert år polerer og vokser, så holder din båd længere, og du udsætter aldringsprocessen. Samtidigt får du en en flot båd med høj gensalgsværdi.
Der findes polermaskiner i alle prisklasser, men polerer du kun en gang om året, er det ikke nødvendigt at købe en professional maskine. Her kan du nøjes med en billigere maskine. Det vigtigste er at du lægger knofedt i arbejdet, og lader kemien (polishen) arbejde for dig.
Når man polerer, bruger man en skumgummi pad (polersvamp) som kommer i 3 forskellige hårdheder (så der kommer luft ned til polishen). Man påfører lidt polish på skumgummiet, og polerer til den skinner (brug gerne en lille vandforstøver hvis polishen brænder fast i gelcoaten).
Herefter smører man gelcoaten ind i voks med en ren klud, lader det tørre op i ca. 1 time så det får en mat overflade, derefter aftørrer man voksen med endnu en ren klud (man kan evt. bruge et slidt gammelt lagen).
Når vi polere med maskine, så bruger vi en god polermaskine med variabel hastighed, fordi hvis man pudser for hurtigt brænder poleringsmidlet sig fast i gelcoaten.
Det er faktiskt ufatteligt hvor godt et resultat man kan få hvis man lægger knofedt i arbejdet. Vores fribord er i rigtig dårlig stand. Vi anbefaler først at vaske fribordet for alm skidt, gl. voks og snavs med supercleaner, derefter en gelcoat cleaner (der findes rigtig mange midler der tager det gule) især lige over vandlinien hvor der kan sidde mange sjove ting bl.a oliefilm og mikrober fra havet som enkelt fjernes af dette middel.
Derefter kan man bruge en liquid rubbing, hvor det er nødvendigt ellers kan man nøjes med en polering med maskinen efterfulgt af voks, så resultatet kan nydes hele sæsonen, og ikke forsvinder af efter 14 dage.
Desto mere arbejde man lægger i og jo bedre kvalitet polish og voks man benytter (feks. Teflon (PTEF) eller NANO) des flottere og længere holder behandlingen.
Obs! Husk at når du vasker bådens dæk og fribord under sæsonen bør du bruge en speciel boatshampoo, da denne ikke fjerner voksen.
CVR: 42645915
Email: kundeservice@watski.dk
Telefon: +45 32 67 39 99
Telefon åbningstider:
Mandag – fredag 09:30 - 12:00
Copyright © Watski AB 2019