Fra skrot til slot: fra lille renoveringsprojekt til komplet istandsættelse
Hele 2 år er gået, og Leif Ove er snart klar med sit bådprojekt - En udvidet Halco 26, 1976-model. Det hele startede med behovet for et nyt projekt, efter at huset var blev totalrenoveret. Leif Ove deler ud af det projekt som han i 2 år har lagt krop og sjæl i, og giver dig de bedste tips til renovere en brugt båd.
Måske vil dette inspirere dig til at starte dit eget bådprojekt?
Leif Ove har altid gang i et projekt. Måske du kender typen eller selv er ligedan. Han laver tømrerarbejde på hobbybasis og elsker at have noget at pille med efter arbejdstid. Han startede bådprojekter allerede i sin barndom, da han var sammen med sin far, der har bygget flere halvfabrikata. Leif Ove var en ivrig hjælper. Og så begyndte tanken og drømmen om at bygge noget selv, men han var usikker. Skal han bygge noget helt nyt eller finde noget gammelt, der bare trænger en kærlig hånd?
Valget faldt på det sidste, og jagten på det perfekte bådprojekt begyndte.

Hvad er din drømmebåd?
Nu er det tilfældet, at de fleste sejlere har "3 fods-sygen" og altid drømmer om en større båd, men jeg tror, at min drømmebåd er af typen Targa 27 eller 29 fod. Den er perfekt egnet både til fisketure og som lystbåd. Du kan bevæge dig sikkert rundt i hele båden og stadig have masser af plads inde i kabinen selv med alle nødvendige faciliteter på plads.
Denne båd er dog stadig placeret på drømmehylden, da jeg endnu ikke har fundet en båd af denne type der både egner sig som et renoveringsprojekt og til den rigtige pris.
Hvad ledte du efter, da du skule købe en brugt båd?
Har altid haft et godt øje til ældre både, men det skulle være en glasfiberbåd. Det jeg ellers ledte efter var en lukket vestlig landbåd med selvdrænende agterdæk, der var egnet til at kunne fiske fra og let skylle bagdækket. Men på samme tid kunne kravle ind under dækning på kolde dage og måske muligheden for at overnatte.

Efter en masse søgning og overvejelser om brugen af båden, endte valget på en båd, han fandt i en gruppe på Facebook. Dette var startskudet på projektet. En Halco 26, 1976-model med en Ford Mermaid 200 hk turbo, som blev totalrenoveret i 2008, og som var i meget god stand. Leif Ove siger, at det faktisk var motorens tilstand, der besluttede, at det var netop denne båd.
Båden blev hentet i Stavanger, og han tog søvejen hjem til Karmøy. Han brugte sæsonen Da han havde muligheden, blev båden brugt i en sæson, hvor han blev testet og følt, om dette var den rigtige båd, før projektet skulle starte. Det føltes rigtigt! Leif Ove gik "all in" i projektet og udvidede garagen med en baldakin for at give plads til båden. Sådan fik han båden under dækning, og med garagedøren åben blev garagen et perfekt værksted.

Hvad er dit bedste tip, når du reparerer en brugt båd?
Det afhænger af, hvor stort et projekt du vil påtage dig. Der er meget, du kan gøre med lidt efterbehandlingsarbejde, uden at det tager helt af, men mit bedste tip, hvis du starter et større projekt er, at du først og fremmest har interesse, tid og er lidt nøjeregnende.
For mig er det terapi og en ændring i forhold til, hvad jeg normalt gør dagligt, og jeg nyder mit job. Hvis du begynder at stresse, sætter dig selv under tidspres osv., Så forsvinder al glæden, og du keder dig. Men jeg vil ikke prale og sige, at hver dag er lige så god eller lige så effektiv, da der konstant opstår nye udfordringer og problemer i processen. Så det er sandsynligvis okay med en god dosis tålmodighed også. Det anbefales også at tænke igennem og lave en grov plan for, hvad der skal implementeres, og undervejs lave en pæn plan med delmål, som du kan gennemføre undervejs og gå videre til det næste delmål.
7 tips til dig, der er usikker på, hvor du skal starte med dit bådprojekt?
Lav en plan for, hvad man skal gøre, f.eks. Fjern gamle møbler, elektriske anlæg, bagvæg, akterdæk osv. Det er vigtigt, at du tager billeder undervejs og dokumenterer, hvordan det var før, under nedrivningen, og efter at alt er blevet fjernet. Det er meget rart at have dokumentation om, hvornår ting skal genopbygges, og du er garanteret glemt, hvordan det var.
Tegn, hvordan du vil have det, smid ikke gamle møbler ud, da disse også er velegnede til at bruge som skabelon, når du skal opbygge indretningen igen, hvis du selvfølgelig vælger at beholde den samme løsning.
Lav indkøbslister undervejs af det du har brug for. Det er vigtigt at tænke fremad i tide og have alt liggende for intet er mere irriterende, end at gå istå dit projekt. Eller i værste fald får du ikke det, du har brug for, og mister mange hyggelige timer, fordi du først skal bestille det online eller gå til en forhandler.
Kontroller, om du har alle de nødvendige værktøjer til at udføre jobbet. Jobbet bliver meget lettere, hvis du har det rigtige udstyr og værktøj. Og du behøver ikke altid købe det bedste af professionelle værktøjer, der koster trøjen for at få arbejdet gjort. Det lykkes os ikke altid at skjule alle indkøb til deres bedre halvdel.
Hvis der skulle være problemer i processen, og det vil der- så finder du god hjælp online eller gode venner / kolleger, der kan give råd og hjælp undervejs. Bedre at være sikker end at tage chancen og derefter tage den op igen, da dette kan få konsekvenser yderligere i projektet.
Tænk igennem det elektriske i båden, lys, varme, lanterne, instrumenter, madlavningsfaciliteter, vand, lænsepumper, stikkontakter, landstrøm, VHF, ekkolod, kortplotter osv. Dette er lettere at opsætte, inden alt inventar er i sted, og du får alt sammen. i et sikringspanel.
Alt der er under gennemtrængningsvandlinjen er vigtigst af alt at have kontrolleret eller helst har udskiftet. Det ville være en skam efter alt det arbejde, der er udført, hvis du en dag finder din båd liggende i bunden.
Har du nogle tips til hvor du kan handle hvad du har brug for?
I dag kan du finde alt du skal bruge på nettet, og få produkterne leveret lige til din dør. Det er altid godt at planlægge lidt og tænke lidt frem i tid om, hvad du har brug for og ikke mindst skrive en indkøbsliste ned. Fordi intet er kedeligere, når du er godt i gang, og du pludselig mangler noget, der forhindrer dig i at komme videre.
Hvad skal du tænke på, når du starter et sådant projekt?
Tænk gennem, hvad dine ønsker og behov er, og se også om det er realistisk. Der er ingen grund til at starte et projekt, som du ikke kan gennemføre.
Hvad er det vigtigste at tænke på?
Alt der er under vandlinjen, kontroller om skroget har sår eller gasfiberspest / blærer osv. Det er også vigtigt ikke at foretage de store ændringer med hensyn til vægtfordeling ombord . Selvfølgelig vil du have, at båden skal være lige så dejlig på havet efter ændringerne som før renoveringen.
Hvad skete der, efter at du renoverede båden?
Jeg skulle forberede mig på at skulle male båden for første gang i mit liv med en sprøjtepistol. Fik et godt resultat med primeren. Dog løb jeg tør for maling og kunne ikke få mere, da det var længere leveringstid for netop denne farve fra leverandøren. Uanset hvem og hvor jeg ringede rundt, var der ingen inde i det. Dette resulterede i, at hele båden skulle letslibes igen, før det sidste lag blev påført.

Hvad har du lært undervejs?
Du skal have tålmodighed og tid. Ting tager længere tid, end du først tror, og der er altid nogle udfordringer og problemer du skal løse. Men det er lidt af en glæde at finde ud af og se slutresultatet og se, at alt fungerer. Du behøver ikke være ekspert i at ordne en brugt båd, men det er en fordel at være lidt praktisk, og i dag er det let at finde næsten alt online, hvis der opstår udfordringer.
Hvor lang tid tog projektet faktisk?
Tog lidt længere tid end først planlagt. Planen ændrede sig under processen fra et lille renoveringsprojekt til fuld renovering - både ude og inde. Båden er nu klar til søsætning men har naturligvis noget sjovt arbejde tilbage, som afsluttes, når båden er til søs.
Planen var faktisk at genopbygge bådens bagvæg og bageste dæk og renovere eksisterende møbler. Men under nedrivningen kunne jeg ikke stoppe ved bagvæggen og måtte bare tage lidt mere, hvilket endte med at jeg måtte rive absolut alt ud undtagen fra motoren og dieseltanken. Alle møbler blev bygget i nyt teaktræ, toiletrum blev flyttet, alt blev udskiftet elektrisk. Med andre ord sluttede det med en komplet renovering i stedet for et lille renoveringsprojekt.

Vil du anbefale andre at gøre dette, og hvad var det sejeste ved projektet?
Der ligger mange både, der kan blive en perle med en kærlig hånd, og det er værd at renovere. De behøver ikke altid være de største projekter og kan anbefale dette, hvis du ved, at du har tid og er lidt kræsen. Det bedste ved hele projektet er slutresultatet, som jeg selv er stolt over at have opnået , siger han med et stort smil. Påsken er snart lige rundt om hjørnet, og hobbytømreren er meget klar til at starte den båd, som han har ventet på at få færdig i næsten 2 år. Tillykke til Leif Ove og tak, fordi du delte dit bådprojekt med os!
FØR OG EFTER BILLEDER AF BÅDPROJEKTET





FLERE BILDER AV RESULTATET



