Watski Logo Light
Søgeforslag
Viser Af Produkter
Vis alle

Køb- og installationsguide for solpaneler til maritimt brug

Virker solpaneler som et uoverskueligt projekt? To måneder inden i deres jordomsejling fandt familien Hammarberg, at deres vindmølle alene ikke gav nok strøm. De valgte derfor at installere solpaneler i havnen ved Kap Verdes kyst, og fluks var der strøm nok på resten af turen.

Ludvig Hammarberg hjælper dig igennem hele processen fra at vælge det rigtige panel til montering og installationen på din båd. I solpanelens manual finder du mere detaljerede informationer om selve installationen.

1. Identificer dit energibehov

For at vælge den rigtige effekt (W) på dine solpaneler skal du først finde dit gennemsnitlige energibehov (Ah/døgn). Det gør du nemmest med en batterimåler. Mangler du sådan et instrument kan lave et overslag ved at beregne det gennemsnitlige strømforbrug på udstyret. Anvend formen herunder hvor: Strøm (I) måles i ampere (A), spænding (U) i volt (V) mens et apparats forbrug som regel bruges angives i Watt (W).
I(A)=P(W) / U(V)

Regneksempel: Strømforbrug på en lampe med en effekt på 10 W i en båd med et elsystem på 12 V modsvarere knap 1A (10W/12V= 0,83A). Er samme lampe tændt i 4 timer (h) på et døgn, forbruger det knap 4 Ah (4h x 1A) på et døgn. Lav derefter samme udregning for alle dine enheder for at udregne dit totale energibehov. Glem ikke at modregne den strøm der bliver tilført fra eksempelvis en vindmølle.

2. Vælg den rigtige effekt

Nu er det tid til at udregne hvor stor effekten af dine solpaneler bør være for at dække dit energibehov. Watski viser hvor mange Wh/døgn som solpanelerne i gennemsnit leverere gennem et sommerdøgn i Nordeuropa. Derfor skal du omregne dit energibehov fra Ah/døgn til Wh/døgn. Anvend denne formel:
Energibehov: (Ah/døgn) x U(v) = Wh/døgn 

Regneeksempel: Lad os sige at du har udregnet dit energibehov til at være 40Ah/døgn, og at du har et elsystem med en spænding på 12V. Så behøver du et solpanel som kan leverer en effekt modsvarende 480 Wh/døgn (40Ah/døgn x 12 V). Men tænk på at den faktiske effekt kan være noget lavere, alt efter hvor du får placeret solpanelerne.

3. Vælg placering

Placeringen af dine solpaneler er ofte et kompromis mellem den bedste beliggenhed og den plads der er tilgængelig, men har en afgørende betydning på hvor meget solpanelerne giver. Når det er muligt at montere på et vridbart fæste på et stativ (targabåde) ude agter er det klart den mest effektive placering. Mange vælger også at fæste sine solpaneler på vridbare fæster langs med bådens ræling/søgelænder eller direkte på dækket eller overbygning. Alt efter bådens forskellige forudsætninger.

Tag hensyn til følgende:

  • Solpanelet bør være placeret på en så solsikker plads som muligt, et panel i skygge eller delvis skygge lader det mindre
  • Solpanelet ladder maximalt når det er vinkelret mod solen.
  • En plan montering er det bedste kompromis, men et vridbart fæste giver bedre forudsætninger.
  • Panelet bør være så beskyttet som muligt, fremfor alt for sø men også i forbindelse med havnemanøvre.

Når du har udregnet hvilken effekt du behøver og identificeret dine muligheder til montering er det på tide at vælge hvilken type af solceller som passer dig bedst. Begge typer er gode til maritimt brug og findes i forskellige størrelser.

• Hårde paneler (Solara S-serie) Har en modstandsdygtig glasoverflade og en kraftig aluminiumramme som gør den særligt anvendelig for montering på stativ eller vridbart fæste

• Fleksible paneler (Solara M-serie) Tynde og lette fleksible paneler med en slidstærk gummiagtig overflade som tåler at blive gået på. Kan bøjes tre procent af den totale længde og egner sig særligt godt til at limes eller skruves fast på vælvede overflader.

4. Valg af panel

Når du har udregnet hvilken effekt du behøver og identificeret dine muligheder til montering er det på tide at vælge hvilken type af solceller som passer dig bedst. Begge typer er gode til maritimt brug og findes i forskellige størrelser.

Hårde paneler (Solara S-serie) Har en modstandsdygtig glasoverflade og en kraftig aluminiumramme som gør den særligt anvendelig for montering på stativ eller vridbart fæste
Flexible paneler (Solara M-serie) Tynde og lette flexible paneler med en slidstærk gummiagtig overflade som tåler at blive gået på. Kan bøjes tre procent af den totale længde og egner sig særligt godt til at limes eller skruves fast på vælvede overflader.

5. Montering

Dit valg af montering adskiller sig sandsynligt altefter om du har valgt et hårdt panel (Solara S-serie) eller et flexibelt panel (Solara M-serie)

Hårde paneler (Solara S-serie)


Hårde solpaneler er som tidligere nævnt gode til montering på stativ eller fæste, sædvanligvis på targabåde i agter eller på bådens ræling.

Der findes færdige vinkler/vridbare solpanelsholdere i aluminium. Disse er tilpassede til at monteres på bådens ræling eller targabøjer (25 mm rør). Tænk på at stativ og fæstning bør være dimensionerede til sin placering med hensyn til både vind og sø. Ved montering på vridbart fæste kan støtteliner eller støtteben monteres for at mindske belastningen og gøre installationen mere stabil. Disse løsninger er meget individuelle og afhænger meget af placering og forudsætninger. En teleskopisk bådshage kan meget nemt forvandles til et effektivt støtteben mellem dæk/ræling og solpanel.

Mary af Rövarhamn (Hammarbegs båd) har ikke en fast ræling. Inden installationen af de to hårde paneler i agter blev hun forsynet med et 25 mm tyk rustfrit rør mellem det sidste scepter og pushpitten på hver side agterude. Panelerne blev så monteret på røret med hver sit vridbare NOA-fæste.

”Disse paneler lader fantastisk godt eftersom vi kan vinkle dem rigtigt mod solen” fortæller Ludvig

Fleksible paneler (Solara- M-serie) 


Fleksible paneler kan enten skrues eller limes fast. Vælger du at skrue dine paneler i skal du anvende de allerede forberedte huller som findes. Bor ikke ekstra huller, da du risikerer at skade panelets overflade. Vælger du at lime dine paneler fast, anbefales det, at du lægger en ubrudt linje lim nogle centimeter fra kanten så den bygger en forsegling.

Sikaflex 292 kan med fordel anvendes. Skal du lime panelerne på en vælvet overflade er det vigtigt at forberede sandsække eller anden vægt som kan tynge panelet ned mens limen tørrer. Sikaflex spredes bedst ud med en tandet spartel. Glem ikke at afdække både dæk og oversiden af panelet inden limningen. Fjern afdækningstapen så snart Sikaflexen er tørret for at undgå det trælse job med af fjerne limen fra tapen bagefter. Uanset om du skruer eller limer dine paneler fast kan det være en god ide at beskytte kanten. En enkel måde at gøre dette på er at lægge en affasning ved hjælp af Sikaflex 291, men tænk på at hvid Sikaflex gulner med tiden. Afdæk omhyggeligt, læg en streng Sikaflex og udjævn den med fingeren. Dyp fingeren i en blanding af vand og opvaskemiddel for at undgå at Sikaflexen klæber til fingeren.

”For os var det vigtigt at panelerne vi skulle montere på ruffet kunne tåle at man gik og sad på, så de ikke indskrænkede vores allerede begrænsede plads vi kunne bevæge os på, hvilket er særligt vigtig for os der sejler med små børn” siger Ludvig Hammarbeg som limede to flexible paneler på ruffet af Mary af Rövarhamns

6. Installering

For at formindske belastningen på rælingen og gøre installationen stabil, har Ludvig bundet en line opad fra panelet og en line nedad via en blok i rælingen. Begge liner er bundet til vanterne med et såkaldt rolling hitch. Et rolling hitch minder om et dobbelt halstik med den forskel at man lægger en ekstra omgang i den nedre del. ”The rolling hitch har den fine egenskab at den ikke glider når den bliver hevet nedad men kan let forskydes opad eller nedad om man hiver den anden vej. En enkel men velfungerende løsning” indskyder Ludvig

Dette behøver du:
• Ladningsregulator – beregnet til en strømstyrke modsvarende de tilsluttede solpanelers sammenlagte strøm (A) ved maxeffekt (W).
• Batteri - Regulatorer fra Solara klare alle slags batterier.
• Kabel - se solpanelets manual for groveste størrelse.
• Dæksgennemføring til kabel.
• Sikring - (lige stor eller noget større end regulatorens maxstrøm sættes normalt på pluskablet)
• Eventuel amperemeter - for at måle panelets ladning ( indbygget i visse regulatorer)

Sådan gør du:
1. Monter regulatoren så tæt på batteriet som muligt.
2. Træk et kabel den korteste mulige vej fra solpanelet til regulatoren via en dæksgennemføring
3. Tilslut solpanelet med regulatoren. Plus til plus og minus til minus.
4. Tilslut regulatoren til batteriet via en sikring og evt. amperemeter.

Så er du klar!

Se solpaneler
?
Indkøbskurv
Log ind
Glemt dit kodeord?
Bliv medlem
Allerede medlem? Log ind her for at nyde alle fordelene
Glemt password
Skriv din email nedenfor, og vi sender dig en email med instruktion om hvordan du nulstiller dit kodeord.