Luk
Menu
Kundeklub
Indkøbskurv
Menu

GUIDE: Installer eltoilet og septiktank ombord

Overvejer du at udskifte dit gamle toilet med et elektrisk en af slagsen? Trænger din septiktank til en opgradering? Her finder du en guide til hvordan du helt selv kan installere et eltoilet ombord og udskifte din septiktank, så du er klar til lange eventyr på søen.

I denne artikel er der anvendt et eltoilet. Du finder alle vores eltoiletter HER. Skal du bare udskifte med et nyt lækkert manuelt toilet finder du vores udvalg HER.

En ting du skal være opmærksom på, er monteringshullerne fra dit oprindelige toilet. Heldigvis har de fleste toiletter en fast standard på monteringshullerne.

Det er enormt vigtigt at installere slangerne korrekt med udluftningsbøjninger, ellers får du et "hævert" problem. Husk også korrekte spændebånd, og her skal du ikke gå ned på kvaliteten, men køb nogle i rustfri stål. Køber du dem for billigt/i dårlig kvalitet risikerer du, at spændingsevnen reduceres med op til 70 % efter blot 30 minutter.

Vi anbefaler at du sætter 2 spændebånd modsat hinanden, så du kan være helt sikker på at det holder. Hvis installationen ikke er udført korrekt, kan båden i værste fald synke. Her er der genbrugt en spiralslange. Det fungerer når man ikke har septiktank, da der ikke "sidder" noget i slangen. Ellers anbefaler vi at at bruge en lugtfri sanitetsslange.

 Sæt 2 modsatrettede kvalitets spændebånd på sanitærslangen.

Du kan save slangen over med en nedstryger for et rent skær. Er slangen svær at få på, kan du smøre den med sulfo på indersiden eller/og varm den op med en varmeblæser.

Et godt råd hvis dit marinetoilet lugter...

Skyl med ferskvand når du forlader båden, så der ikke står saltvand i slangerne. Mikroberne i saltvandet og stillestående vand udvikler svovlgasser der begynder at lugte efter et par dage. Du kan hælde en sjat rengøringsmiddel ned, men det skal være i ferskvand, hvis toilettet står stille i længere tid.

Mistænker du slangerne for at lugte skal du vaske dem af for at fjerne eventuelle andre lækager. Når slangen er ren, omvikler du den med en ren klud der er gennemvædet med varmt vand. Når den er tørret op, tager du den af. Lugter slangen, har du fundet lugtekilden, og du skifter slangen til en sanitetsslange. Du overholder stadig ovennævnte regler, og din båd burde blive lugtfri. Husk dog altid at en fuld septiktank er en oplagt lugtkilde.

Sådan installerer du en septitank

Man finder en egnet septiktank, der kan placeres relativt tæt på toilettet, så slangen fra tanken til toilettet ikke bliver for lang. Man køber en Y-ventil eller T-ventil skifteventil (det er det der forbinder dit eksisterende toilet system med din septiktank). T-ventilen skifter om man enten pumper i tanken eller ud i havet som er tilladt hvis du er 12 sømil fra kyst. Det er vigtigt at man bruger lugtfri slanger og pumper der er egnet til toiletter. Anvend også ventiler og samlinger der tåler toiletinstallationer. Køb også en niveauvagt der fortæller når tanken skal tømmes.

Udluftning af septiktanken, fortages et egnet sted væk fra cockpittet. Her bruges special udluftningslange og udluftningventiler fra Roca.

REGLER FOR INSTALLATION AF SEPTIKTANK OG UDTØMNING AF TOILETAFFALD 

Alle både der er bygget efter år 2000 og som har et fast installeret toilet, skal have en septiktank og en dæksgennemføring til tømning af tanken. Er båden bygget før år 2000 og har et fast installeret toilet ombord skal der senest 1. januar 2005 installeres en septiktank med dæksgennemføring.

Gælder dog kun hvis hvis:

1. Båden er længere end 10,5 meter 

2. Bredere end 2,8 meter

3. Bygget efter 1980.

4. Reglerne fremgår af Søfartsstyrelsens Tekniske forskrift om fritidsfartøjers bygning og udstyr m.v.

5. Øvrige både, som ikke opfylder alle tre ovenstående kriterier, er altså fritaget fra installationskravene.

6. Udledning af toiletaffald i havne er forbudt.

7. Havne skal gratis tilbyde at tømme septiktanke via et sugeanlæg.

8. Septiktanke må tømmes i havet, hvis båden er 12 sømil fra land!