Luk
Menu
Kundeklub
Indkøbskurv
Menu

S/Y Enterprise: Det er aldrig for sent at forfølge sejlerdrømmen

Johnny og Henriette er sprunget ud på dybt vand. De har solgt alt hvad de ejer, og forfulgt drømmen at sejle ud i verden. Den 31. juli 2021 tager de det helt store skridt ud af “hamsterhjulet” og de næste 3 år byder på eventyr i varme lande og eksotiske steder. Lad dig inspirere af deres fortælling, og husk...det er aldrig for sent at følge drømmen.

Med baggrunde i hhv. en pædagoguddannelse og en egen ungdom på skibsprojekt, talte vi allerede som ungt par om at sejle på verdenshavene – måske med utilpassede unge ombord. Vi ville opleve verden, oplevet havets ro, og gøre en forskel for nogle unge.

Årene gik, der kom børn, hus og karriere, og tankerne om sejlads fortonede sig. Da børnene blev teenagere og der kom mere tid i hverdagen, begyndte drømmen at spire igen. Ikke sådan i den helt store udstrækning, men i hvert fald en ide om at købe båd og mærke efter OM sejlerlivet nu også var det vi skulle stræbe efter. Johnny har en fortid som uddannet matros, og 6 år i handelsflåden, mens mine erfaringer med sejlads begrænsede sig til 8 måneder som stewardesse på et krydstogtskib.

Den første båd søsættes

Nu skulle det prøves af! Så vi købte en Bavaria 42 sejlbåd, en størrelse som vi fik mange overraskede reaktioner på, i sejlermiljøet. ” En 42 fod? som begynderbåd??” - et miljø som vi på det tidspunkt aldrig havde været en del af.

I 6 år sejlede vi ud fra Ishøj havn i weekender og ferie. Vi var rigtig glade for vores Bavaria, og fortrød aldrig størrelsen. Johnny skulle lære sejlføring, og jeg skulle lære alt omkring sejlerlivet. Jeg elskede livet på havet og livet i de danske havne, men fandt aldrig interessen for at lære at sejle – det blev til en klassisk ”manden sejler, konen holder fenderen” fordeling – nåhr ja, og så elskede jeg også sol og rose på dækket.

I 6 år havde vi båd. Børnene flyttede, vi skulle finde ud af hvad vi nu skulle fylde hverdagen med, og drømmen gik bl.a. i retning af en motorbåd og kanalsejlads på Europas floder. Hele tiden stødte vi på at vi ville mere! Sejlads tager tid – tid som er begrænset til 6 ugers årlig ferie. I mellemtiden mistede vi flere venner og familiemedlemmer til kræft, i en alt for ung alder, og det forstærkede bevidstheden om at ikke alle når til den berømte og længe eftertragtede pensionsalder.

Med kurs mod drømmen

En efterårsaften i oktober 2018 blev beslutningen taget! Vi vil rejse, vi vil opleve mere af verden, vi vil stå op hver dag og spørge hinanden ”hvad har vi lyst til at se og opleve i dag?” Og det skal være mens vi stadig er friske og raske. Dagen efter var ejendomsmægleren kontaktet, og projekt bådjagt satte ind. Vi solgte alt indbo, og tilbage er et par kasser med personlige ejendele i et depot.

 I 1 ½ år rejste vi Europa tyndt for at kigge på, og forhandle om vores nye båd, mens vi boede på et værelse hos gode venner.

I august 2020 hentede vi Enterprise i Rom, og sejlede hende hjem til Ishøj på 30 dage – med coronanedlukninger i hælene. Enterprise er en Beneteau 57 fra 2007, vores drøm af en langturssejler, med 8 køjer, centercockpit, kæmpe agterdæk med plads til dykkerudstyr og meget andet. Båden er i rigtig god stand, og nu er vi i gang med at udstyre den til langtur. Det er vores mål at være så selvforsynende med energi som muligt, og vi er derfor i gang med opgraderinger som nye lithiumbatterier, hydrogenerator, nyt navigationsudstyr, targabøjle med solceller, ny bom og sejl, ny sikkerhedspakke og en masse forbedringer om læ, på toiletter, luger mm.

 

Ikke bare hvilken som helst båd

Vi havde nogle klare kriterier for vores kommende båd, b.la. at den skulle have centercockpit og være stor nok til både os selv, venner, familie og gaster. Andre kriterier blev vi klogere på undervejs i processen. Ting som lav dybdegang så vi kan komme ind på de gode ankerpladser, og selvfølgelig en robust båd med gode sejleregenskaber. Vi forelskede os i hhv. Hollandske Contest og franske Beneteau 57 – en Beneteau der er bygget på CNB værftet i høj kvalitet.

 

Det store (og nødvendige) overblik

Vi er gået til projektet ved at lave en meget lang liste over ting der skal købes og ting der skal laves. Listen er en stor planche på væggen som også hele tiden tydeliggør vores fremdrift – det er konkret og motiverende. Vi har prioriteret at lave de helt store og dyre forbedringer først, derefter er det nødvendigt at skelne imellem ”need to have” og ”nice to have” -  hvilket økonomien bestemmer 😊Alt udstyr til sikkerhed, så som redningsflåde, veste, Epirp og brandslukningsudstyr sørger vi for at indkøbe tæt på afgang så det er i service og ikke forældes undervejs på vores rejse.

Rejsedatoen er sat!

Den 31.7.21 stævner vi ud fra Ishøj havn, for først at vende tilbage om 3 år. Jobbene er sagt op og ud over Enterprise, er vores ejendele reduceret til tøj og køkkenudstyr. Eventyret nærmer sig med hastige skridt, og vi glæder os – og gør os bekymringer. Afsavnet til vores børn og barnebarn er den største joker i projektet. Vi kommer til at savne dem, vi kommer til at være forældre og bedsteforældre på en anderledes måde end vi er vant til. Ingen fast hentedag af barnebarnet i vuggestuen, afsavn til børnene  - og fødselsdage og højtider – og selvfølgelig også afsavn til vennerne.

Men alligevel glæder vi os! Til at opleve fremmede kulturer, smuk natur og fascinerende oplevelser under havets overflade. Til at stå op og tænke ”hvad har vi lyst til i dag?” ”Dykke, sejle videre, blive, drikke af en frisk kokosnød på stranden eller fange aftensmaden?” Vi glæder os til at lære nye spændende mennesker at kende når vores gaster deler turen med os rundt omkring i verden, og til at blive stærkere og dygtigere sejlere når det hele ikke lige går efter planen.

Har du også en sejlerdrøm i maven? 3 tips til dig, der også drømmer om en langtur.

FØLG S/Y ENTERPRISE

Følg Johnny og Henriettes forberedelser, oplevelser og projekter ombord på S/Y Enterprise, hvor hver dag bringer dem tættere på drømmen om eventyr på de syv have.

FACEBOOK INSTAGRAM HJEMMESIDE YOUTUBE