Luk
Menu
Kundeklub
Indkøbskurv
Menu
Møde på Atlanten
Familien Veber på eventyr

Møde på Atlanten

Månen er endnu ikke stået op, og Atlanterhavet er mørkt som under dynen jeg lige er kommet ud fra. Foran os, og meget tæt på, synes en rød og to hvide lanterner.

Vi tænder hurtigt for kortplotter og AIS. Normalt er det slukket for at spare strøm, og der er jo alligevel aldrig andre end os her. 

AIS på kortplotteren bekræfter, at vi er på kollisionskurs. Det 172 m. lange fragtskib kommer hurtigt imod os. Selvom reglerne foreskriver det, virker det ikke som om at de har tænkt sig at vige.

"Sol do Brasil, Sol do Brasil, here is Anna Lisa, Anna Lisa, Anna Lisa,” kalder jeg på VHF. Jeg har set skibets navn på AIS.

"Sol do Brasil. 06, zero-six,” svarer en stemme på korrekt engelsk. Jeg forestiller mig en brasiliansk kaptajn i hvid kortærmet skjorte stå på broen med mikrofonen til VHFen i den ene hånd og en kop kaffe i den anden.

“Her er Anna Lisa,” fortsætter jeg på engelsk efter at have skiftet til kanal seks. “Kan du se os? Vi er på kollisionskurs.”

“Ja, jeg ser jeres lanterner, men jeg ser jer ikke på radaren.”

Han ser os ikke? Musklerne i ryggen spænder sig. Vi er ude på åbent hav med frit syn, men han ser os alligevel ikke på radaren. Måske er det grunden til at både han og den japanske fisketrawler for 12 dage siden ikke vigede for os? Han kunne dog have ageret når han så lanternen i mastetoppen, men måske havde han aldrig opdaget os hvis vi ikke havde kaldt på VHF?

Vi ruller det ene forsejl ind og drejer 40 grader til styrbord. Vi går fri af hinanden med god marginal. Jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på hvad der ville være sket, hvis vi ikke altid havde vagt ombord. Vi har ikke mødt andre både i 12 døgn. Dag og nat har der siddet en i cockpittet og holdt udkig. Nogle gange har det virket ret dumt. Der skete jo ingenting. Vejret var stabilt og det virkede ikke til at der var andre både på havet end os.

Vi har mødt andre langtursejlere som bare går ned og sover, for der er jo alligevel ikke andre. Havde lastskibet Sol do Brasil opdaget dem? Måske har de alarm på AIS og radar? Eller måske havde de aldrig opdaget det brasilianske fragtskib når det sejlede over dem?

Share |